To, czy włączyć zupę do menu dziecka, jest indywidualnym wyborem każdego rodzica. Często o pojawieniu się tego dania w menu decydują preferencje smakowe rodziny. Zupa jako pełnowartościowy posiłek dla dziecka jest mocno dyskutowana. Jedni twierdzą, że zupa musi znaleźć się w diecie dziecka, inni zaś są przekonani, że korzyści płynące z tego dania dla organizmu są zbyt przesadzone.
Zupa w diecie dziecka: korzyść czy szkoda
Różne rodzaje zup mają swoje własne zalety i korzystne właściwości. Wszystkie płyny stymulują produkcję soku żołądkowego, który jest szybko trawiony, a także poprawia proces trawienia u dziecka. Jeśli zupa jest podawana jako przystawka, to sok żołądkowy jest korzystny, gdyż jest potrzebny do strawienia drugiego dania. Jeśli jednak posiłek kończy się po zupie, to dodatkowy sok żołądkowy może negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy.
Wskazane jest, aby po zupie podać dzieciom kaszkę, która doda im energii i siły po szybkim strawieniu płynnego posiłku. Przy odpowiednim podejściu do jedzenia, zupki dla dzieci bestseller można wprowadzić do diety, szczególnie zupy mleczne i kremowe. Nie tylko są dietetyczne, ale nie podrażniają ścian żołądka i jelit. Warzywa w zupach mogą zachować większość przydatnych pierwiastków śladowych, minerałów i witamin, ale tylko wtedy, gdy danie nie jest gotowane zbyt długo. Jednak w każdym przypadku gotowane warzywa w zupie będą zdrowsze niż pieczone czy duszone.
Zupa może być szkodliwa dla zdrowia dziecka, jeśli nie jest przygotowana prawidłowo
Zwłaszcza jeśli danie gotuje się bardzo długo, a warzywa przed dodaniem do zupy są pieczone. Kiedy smażone warzywa pierwsze danie nie tylko przestaje być dietą, ale także bardzo obciąża trzustkę i wątrobę dziecka. Jeśli zupa gotowana jest na bazie mięsa, należy pamiętać, że wartość pierwszego dania tkwi w produktach mięsnych, a nie w gotowym bulionie. Bulion mięsny zawiera gotowane tłuszcze, które są zbyt ciężkie do przetworzenia przez organizm dziecka.
Jeśli mięso na zupę zostało kupione w supermarkecie, rosół może zawierać dodatki w postaci antybiotyków i hormonów, konserwantów i dodatków do pasz dla zwierząt. Z kolei gotowane mięso jest pozbawione tych szkodliwych substancji, ponieważ podczas gotowania zostają one wygotowane i dostają się do bulionu. Aby uratować sytuację, można odcedzić rosół.